Selecteer een pagina

Ja, de vraag is echt serieus. We maaien niet zomaar omdat anders het gras te hoog wordt. Het maaien van het gazon is cruciaal omdat we een aanzienlijke invloed hebben op het gazonpatroon. Door te maaien stimuleren we de grassen om dichter te worden, waardoor een stevige, slijtvaste grasmat wordt bevorderd.
Tegelijkertijd houden we het grootbladige, hoger groeiende onkruid op afstand. Er is ook geen alternatief voor het maaien van het gazon als we ons gazon willen gebruiken. Jeu de boules op de weide klopte niet echt op een hoge weide. Zelfs simpele spelletjes op een gazon van 20 cm hoog zouden hem raken.

Maar voordat we kunnen gaan maaien moet je natuurlijk wel een gezond gras hebben. Zijn er kale plekken moeten deze eerste vervangen worden door gezond gras. Zaaien kan, maar goede graszoden bestellen gaat natuurlijk sneller.

Je kunt om het nieuw gelegde gras heenmaaien, maar helemaal maaien kan pas als het hele gazon goed is.

Hoe hoog maaien?

‘Hoe korter, hoe beter’, is het algemene gezegde. Er is iets, maar alles heeft zijn grenzen en we bekijken ze nu wat nauwkeuriger.
Een derde regel
Het gras wordt verzwakt door een sterke snede. Regel daarom nr. 1: snijd slechts een derde van de steellengte. De grassen kunnen dit goed aan en blijven stagneren. Als de helft of zelfs meer wordt gesneden, ligt de druk op het gazon en stopt de groei voorlopig. Het resultaat: er ontstaan ​​eerste hiaten, waar onkruid al lang op wacht. Voorbeeld: laat uw gazon groeien tot iets minder dan 8 cm en maai het dan tot 5 cm.
Minimale maaihoogte
Hiermee zijn we op de minimale maaihoogte en regel nr. 2: gazon niet meer dan vier centimeter diep; Maai een decoratief gazon niet dieper dan drie centimeter! Snijd liever iets hoger dan te diep. Planten hebben bladgebieden nodig om te assimileren en mee te groeien. Als ze te allen tijde minimaal worden gehouden, kunnen ze zich niet overvloedig ontwikkelen.
Het maaien van het gazon is cruciaal
Met de snede bepaal je ook de samenstelling van je gazon. Regelmatig maaien geeft u het oorspronkelijk brede scala aan grassen. Daarom is het maaien van het gazon bepalend voor de dichtheid van de grasmat en dus voor het goede uiterlijk en de duurzaamheid.
Aan de andere kant, als u onregelmatig maait, kunnen de grassen 20 cm hoog worden – u wilt tenslotte tijd besparen – neem afscheid van de meer veeleisende grassen. De samenstelling van het gazon wordt grofbladig en fragmentarisch.
Zacht gesneden in hitte
Regel nr. 3: voorzichtig snijden in hitte. In de zomer of tijdens hete periodes mag u nooit kort maaien! Warmte bevordert de groei – tot ongeveer 26 ° C. Bij hogere temperaturen groeit de plant langzamer. Wanneer de temperatuur hoger is dan 30 ° C en de zon brandt, vermindert het de groei tot een absoluut besparende vlam. Is u dat ook opgevallen?
Zet jezelf nu in het gras: de messen zijn acht centimeter hoog en kunnen de grond vrij goed verduisteren. Je hebt nu meer bladmassa nodig om de vertraagde stofwisseling te compenseren. Over het algemeen geldt dat hoe dieper de snede is, hoe beter de bodem moet zijn wat betreft de toevoer van voedingsstoffen en het bodemleven.

De zon brandt al dagen en de hitte is nog lang niet in zicht. De grasmaaier nadert en scheert alles tot vier centimeter …
Je zult zeker weten wat volgt. Het gazon brandt tijdens een kortere weg tijdens periodes van hitte. Je kunt dit niet meer voorkomen of zelfs verminderen door intensieve irrigatie.
Op de foto rechts zie je het verschil een dag na het snijden: 4 cm rechts, 5,5 cm links
Maaien in de middagzon?
Kijk eens onder je rok naar je maaier. Het mes is eigenlijk meer een vliegwiel. Als het niet vers is van het slijpen, snijdt het de grassen af ​​in plaats van ze schoon te maaien. Je kunt dit heel duidelijk zien in de gerafelde doorsnede.
Dit afslaan veroorzaakt verwondingen die kunnen leiden tot weinig vochtverlies. Normaal kan het gazon hier tegen. Het gazon is echter gevoelig voor extreme hitte in de middagzon. Het resultaat is binnen een paar uur te zien: het “geplukte” gazon wordt lichtgroen tot geelbruin.
Dit is overigens niet zo erg met kooimaaiers. De messen worden netjes gesneden volgens het schaarprincipe. Ik liet de robotmaaier ook werken tijdens de middagzon. Als de messen scherp zijn, levert het een zuivere snede op.

Hoe vaak maait u het gazon?

Volgens de bovengenoemde “een derde regel” kunnen de maaifrequentie en maaihoogte niet van elkaar worden gescheiden. Zoals ik al zei: Regelmatig is de sleutel. Als u 10-12 keer per jaar maait, heeft u een gemiddeld werkgazon. Matig slijtvast, afgewisseld met onkruid en over het algemeen een vrij lichte grasmat. Dat is oke – u mag gewoon geen hogere verwachtingen hebben van uw gazon. Zo betekent bijvoorbeeld 10-12 gazonmaaien elke 2 weken van april tot juni en elke 4 weken van juli tot oktober. De “een derde regel” wordt niet langer nageleefd bij 10 bezuinigingen / jaar.
Het gazon groeit in augustus ongeveer 10-15 cm en wordt slechts één keer gemaaid. Er is gemakkelijk meer dan de helft verdwenen … Als je iets veeleisender wilt, een slijtvast gazon met een dik litteken en weinig wiet, investeer dan wat meer tijd.
18-25 sneden per jaar zijn een goede basis voor een respectabel speel- en gebruik gazon. Met sportgras eerder 25-30 sneden.
Trouwens: u bespaart niet veel tijd als u maar 10 keer per jaar maait.
Het gazon staat dan snel 12-18 cm hoog en de b.v. Maaien tot 6-8 cm kost ongeveer tweemaal de maaitijd van 8 tot 5 cm. Dat hangt natuurlijk af van uw grasmaaier – dat brengt ons bij het volgende onderwerp.
Robotmaaiers
De ervaring heeft geleerd dat de beste resultaten worden behaald met een robotmaaier. Hij vindt het niet erg om het gazon elke dag een paar uur te draaien. De robotmaaier neemt het gazon maaien betrouwbaar, stil en zonder onze tussenkomst over, en dat met een uitstekende kwaliteit.

Op deze pagina’s vindt u de voor- en nadelen van een robotmaaier, een uitgebreid test- en ervaringsrapport en praktische montage-instructies. Mijn selectiecriteria worden hier ook beschreven, zodat u de weg door de jungle van aanbiedingen beter kunt vinden en een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Selectie van robotmaaiers op Amazon.de.
Top decoratief gazon
Voor top siergazons moet u ongeveer 30-40 gazons investeren. Regelmaat is hier bijzonder belangrijk. In de belangrijkste groeimaanden in het voorjaar kunt u twee keer per week maaien. Ik heb u nu nummers gegeven, die ik helemaal niet leuk vind. De maaihoogte en vooral het aantal maaibeurten per jaar zijn sterk afhankelijk van de groeifactoren, namelijk bodem, weer en vooral bemesting. Daarom is het maaien van het gazon cruciaal voor de kwaliteit ervan. Ik ging overigens uit van optimale omstandigheden voor de gegeven cijfers.

Waar laat je het maaisel?

Het bewaren van het gras in de afvalbak voor organisch afval is niet zo’n goed idee. Ok, als je geen andere optie hebt, geen composter, geen gebieden waar veel gesneden gras ligt, dan zal hij je vergeven – en ik ook. Als het bioafval daadwerkelijk wordt gerecycled in composteerinstallaties (niet alleen verbrand), is dat oké.
Het op één na beste herstel is compostering. Het is echter problematisch als u het gras gewoon in de composter kantelt: het fijngemaaide gras is dicht omdat het voor 90% uit water bestaat. Het laat nauwelijks lucht binnen en mist dus de basis voor snel rotten – het wordt verrot. Er ontstaat een vettige, stinkende massa die nauwelijks bruikbaar is.
Een goede compostering van gemaaid gras is wat tijdrovend. Zorg ervoor dat er altijd voldoende lucht op het gras is. Breng het gras in lagen in de composter, nooit meer dan 5 tot max. 8 cm hoog. Daarna volgt een dun laagje luchtig materiaal voordat de volgende laag gras volgt. Een paar dunne takken, een centimeter droge aarde of turf, indien nodig ook versnipperde, verfrommelde kranten (niet het dikke glanzende papier uit tijdschriften!). Het gemaaid gras heeft voldoende lucht om snel te rotten en kan als humus in de grond worden teruggevoerd.
Met een uitgebalanceerde verhouding tussen gazon en plantgebieden, is de beste oplossing om de plantgebieden te bedekken met het gemaaide gras. Dit heeft indrukwekkende voordelen:

  • De beplanting of de grond is beschermd tegen verdamping van water en dus tegen uitdroging
  • Grasresten zijn een uitstekende onkruidbestrijding. Als u geen bloeiende weide maait waar onkruidzaden zijn verborgen, voorkomt  ongewenste groei. Wortelonkruid kan er nog steeds doorheen, maar het duurt langer.
  • De biologische kringloop blijft gesloten. Gazon snoeien is een voedselrijke bron van humus en blijft in uw tuin.

Het plantgebied moet onkruidvrij zijn. Verspreid het maaisel ongeveer 4-5 cm dik op de beboste gebieden. Zware toepassingen kunnen door vochtgebrek tot rotten bij vochtig weer. Bij een dunnere toepassing rot het gras sneller en wordt de groei van onkruid slechts licht geremd. Tot de volgende snede na 1-2 weken kunt u meestal weer gras aanbrengen.
Dit type hakselen vereist voor velen zeker een heroverweging.