Selecteer een pagina

Spaanplaat is een handig materiaal, dat veel gebruikt wordt in de bouw. Maar ook wanneer je zelf meubels gaat maken, kun je eigenlijk niet om spaanplaat heen. Spaanplaat is, zoals de naam het al zegt, gemaakt van spaanders. Dit zijn houtsnippers die samengeperst en daarna verlijmd worden. Hierdoor ontstaat een erg sterk materiaal dat toch gemakkelijk te verwerken is. Je kunt deze platen gemakkelijk op maat zagen met een decoupeerzaag en aan elkaar schroeven met speciale spaanplaatschroeven. Deze zorgen voor extra grip. Ook zijn er platen die zijn afgewerkt met een mooie witte laag melamine. Heb je een klus buiten, bijvoorbeeld bekisting, of in een natte ruimte, bijvoorbeeld de vloer in de badkamer? Kies dan voor de watervaste versie.

Zelf met spaanplaat aan de gang

Wanneer je een nieuwe kast nodig hebt, maar in de winkels en online niet kunt vinden wat je wilt, kun je ervoor kiezen om zelf een kast te bouwen. Is het van belang dat de planken goed glad zijn, bijvoorbeeld omdat je kleding in de kast wilt leggen? Dan kun je het best kiezen voor gemelamineerde spaanplaat. Dit is een gewone spaanplaat die is afgewerkt met een extra laagje. Ook de zijkanten van deze platen zijn hiermee afgewerkt. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat net de zichtkant gezaagd moet worden en dat je dan de kale kant te zien krijgt. Geen paniek! Door strijkband te gebruiken zie je daar niets meer van.

Leg een ondervloer van dit materiaal

Als je een blokhut hebt gezet, dan is de kans groot dat daar geen vloer bijgeleverd is. De meeste mensen kiezen immers voor een tuintegelvloer. Maar wat nu als je wel een gewone vloer, met laminaat of zelfs tapijt, in je blokhut wilt? Dan zul je eerst een ondervloer moeten plaatsen. Dit is niet zo moeilijk. Meten is weten én gebruik van de juiste materialen is het devies. Door de ondervloer goed te ondersteunen met balkjes zul je geen verende vloer krijgen en je gewoon comfortabel kunnen bewegen in de blokhut.

Materiaal halen of bestellen?

Bij Pontmeyer kun je ervoor kiezen om de materialen thuis te laten bezorgen. Maar je kunt er ook voor kiezen om spaanplaat op te halen bij een van de vestigingen. Wat daar goed geregeld is, is dat je gewoon binnen kunt rijden en de materialen droog in de auto of aanhanger kunt zetten. Zo kun je thuis of op de klus direct verder en hoef je niet te wachten tot je materialen weer droog genoeg zijn.