Selecteer een pagina

Je bent verhuisd naar een nieuw huis met een nieuwe heerlijke tuin. Je weet precies hoe je het gaat opvullen namelijk met een vijver of met kunst of beide om je tuin sfeervoller te maken, maar hoe leg je een vijver aan? Het is niet een simpel klusje, maar het is wel goed zelf te doen. In dit artikel leggen wij je precies uit hoe je dit kan aanpakken zodat je een mooie vijver kan gaan onderhouden in je tuin

Waar ga ik de vijver plaatsen?

Het eerste waaraan gedacht moet worden wanneer je de vijver gaat plaat is, waar komt de vijver? Dit is naast het eerste ook het belangrijkste tijdens het aanleggen van de vijver. Een tip die wij u kunnen geven is om de vijver te plaatsen lekker in de zon en niet achter bomen en etc. Dit komt doordat dit veel takken en bladeren mee kan brengen en is niet goed voor de vijver. Daarbij is zon ook goed voor de vijver. Plaats de vijver dus gewoon op een open plek die goed bereikbaar is door middel van bijvoorbeeld een pad.

Wat voor vorm ga ik de vijver geven?

Wanneer je de juiste plaats hebt gevonden voor de vijver ga je bekijken wat voor vorm de vijver gaat krijgen. Er zijn meerdere factoren die de vijver bepalen. 1 van de factoren is de plaats die je hebt gekozen. Dit komt doordat je misschien een plek hebt gekozen die niet super veel plek heeft zal je geforceerd worden in een vorm. De tweede factor is de stijl van je tuin. Op het moment dat je een klassieke tuin hebt zal je bijvoorbeeld eerder kiezen voor een iets natuurlijke vorm. En als laatste het materiaal. Op het moment dat je kiest om een kant en klare vijver vorm van Warentuin te gebruiken hoef je niet in te zitten over de vorm en heb je de juiste materialen.

Het uitgraven van de grond

Het beste moment om een vijver aan te leggen is of in het voorjaar of in het najaar. In de zomer en winter is het niet slim om hieraan te beginnen. Dit komt doordat het water in de zomer te warm wordt en in de winter de grond niet geschikt is om te gaan graven. Het aanleg proces start met het uitgraven van de grond. De diepte is hierbij van groot belang. Bij een vijver van 5 m2 zal het diepste punt op 80 cm liggen. Op het moment dat je hem dubbel zo groot maakt zal dit rond de 1 meter liggen. De diepte zorgt namelijk ook voor de temperatuur van de vijver.

Hoe werk ik de randen af?

Het cruciaalste bij het afwerken van de raden is dat ze waterpas liggen. Op het moment dat het te hoog is kun je de aarde weghalen. Het beste voor de vijver is dat de randen met een helling van ongeveer 30 graden lopen en niet kaarsrecht naar beneden. Zo zorg je ervoor dat de vijver niet instort. Om de randen strak af te werken raden wij je aan om stenen of tegels te plaatsen.