Selecteer een pagina

Wanneer je een huis aan het bouwen bent, zul je jezelf al met erg veel dingen bezig houden. Een essentieel onderdeel van het bouwen van je huis, is het isolatiemateriaal. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen of zelfs geluid kunt dempen, waardoor je hoge energiekosten voorkomt omdat er geen warmte zal ontsnappen. Echter zijn er verschillende soorten isolatiemateriaal te verkrijgen, die ieder over unieke eigenschappen beschikken. In dit blog zullen we kijken naar de verschillende soorten isolatiemateriaal, zodat jij over het juiste isolatiemateriaal zult beschikken!

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal te verkrijgen. Een populair isolatiemateriaal, is het minerale wol. Onder de categorie minerale wol vallen zowel glaswol als steenwol, die door hun structuur onbrandbaar, rot- en schimmelvrij, waterafstotend kunnen zijn in de spouw.

Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal dat bestaat uit lange glasvezels. Het bouwmateriaal is door de structuur licht van gewicht, erg flexibel en eenvoudig te comprimeren. Het glaswol is door deze specificaties gemakkelijk aan te sluiten, waardoor er geen gaten en kieren zullen ontstaan. Glaswol wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor tegen de muur, het dak of het plafond, maar zou je het glaswol ook kunnen gebruiken in de spouwmuur en kruipruimtes.

Steenwol

De andere variant van minerale wol, is steenwol. Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente, wat er echter toe leidt dat de vezels een stuk korter zijn dan de glasvezels. Steenwol kan door de stevige structuur een hogere druk aan, waardoor het in sommige situaties beter te gebruiken zal zijn dan glaswol. Steenwol wordt gebruik voor het dak en de spouwmuur, maar is het isolatiemateriaal ook geschikt voor de vloer of kruipruimtes.

Let op: bij het plaatsen van minerale wollen, waar glas- en steenwol onder vallen, is het aan te raden om beschermende kleding te dragen. Dit om eventuele irritaties te kunnen voorkomen!

Kunststof isolatiemateriaal

Naast glaswol en steenwol, is er ook isolatiemateriaal dat gemaakt is van kunststof, het zogeheten ‘hardschuim’. Dit isolatiemateriaal bestaat uit een celstructuur in plaats van een vezelstructuur, waardoor het kunststof isolatiemateriaal weer over andere eigenschappen beschikt. Echter is kunststof isolatiemateriaal lastiger aan te brengen op ongelijke oppervlakken, waardoor je in deze gevallen beter kunt kiezen voor minerale wollen!

Kies voor het best geschikte isolatiemateriaal

Het is dus belangrijk om te kijken waar je het isolatiemateriaal voor gaat gebruiken, om vervolgens een juiste keuze te maken in het materiaal. Voor ongelijke oppervlakken is het verstandig om te kiezen voor minerale wollen, zodat je het isolatiemateriaal op een gelijke hoogte kunt aanbrengen. Zorg ervoor dat je alles netjes op elkaar laat aansluiten, waarna je huis goed geïsoleerd zal zijn. Succes met de verdere bouw!