Selecteer een pagina

Je bent blij met je serre, althans met het feit dat je een serre hebt. Minder blij ben je met hoe vol hij staat. Dit was nou niet bepaald de bedoeling toen je hem liet bouwen of toen je dit huis kocht mét een serre als uitbouw. Hoe moet je dit nou aanpakken? Vooralsnog heb je geen idee.

Inventariseer de functies


Ga eens aan tafel zitten en zet voor jezelf op een rij waar de serre op dit moment voor wordt gebruikt. Dat is stap 1 als antwoord op jouw vraag: hoe creëer ik ruimte in de serre. Bijvoorbeeld: lunchen, spelen, werken, knutselen, aan fietsen sleutelen et cetera. Ga dan eens na of de serre ook echt de beste plek is om dit te doen. Als je bijvoorbeeld een grote woonkamer hebt, kan je daar ook prima lunchen. Als je een garage of berging hebt, kan je daar ook aan fietsen sleutelen. Je kan bijvoorbeeld twee rijtjes maken: dingen waarvoor de serre echt bedoeld is en dingen die je ook elders kunt doen. Zet die andere plek in of bij je huis er ook bij.

Inventariseer en deel opnieuw in


Een andere benadering is in je serre gaan staan en om je heen kijken. Wat zie je allemaal? Je kan twee dingen doen. Je kan een lijstje maken met wat je allemaal tegen komt en dat in categorieën indelen, bijvoorbeeld speelgoed, sportartikelen et cetera. Daarna beslis je welke spullen echt in de serre horen en welke prima naar een andere ruimte kunnen en kom je in actie. Een andere benadering is meteen alles fysiek aanpakken en bijvoorbeeld (als het mooi weer is) buiten zetten. Dat is de meest rigoureuze manier om ruimte te creëren in de serre. Zet dingen die bij elkaar horen ook bij elkaar. Zo maak je een hoekje met alle sportspullen, alle knutselspullen et cetera. Vervolgens zet je terug in de serre wat daar volgens jou ook thuis hoort. De rest breng je naar een andere plek in of bij je huis.

Ruim op en minimaliseer


Tijdens het proces van inventariseren ruim je uiteraard meteen op en ga je eens grof door alle spullen heen. Die oudste hardloopschoenen doe je echt nooit meer aan. Die verf is nu al zo oud, die ga je echt niet meer gebruiken. Dat speelgoed raakt geen kind meer aan: maak er een ander blij mee of verhuis het naar de zolder. Je zal zien dat als je er eenmaal aan begint, je steeds meer zin krijgt om nog meer op te ruimen. Dit is echt dé manier om nieuwe ruimte te creëren in de serre: ruimte die je al had, maar die werd opgeslokt door overbodige spullen.

Benut de ruimte in je serre volledig


Als je dan toch bezig bent: bouw een kast, gebruik kisten of manden en benut ook de ruimte bovenin de serre. Als je een dag besteedt aan dit inventariseren, opruimen, weggooien en beter indelen, heb je de komende jaren genoeg ruimte in de serre.

Bron: Aannemersspot