De Prunus laurocerasus Otto Luyken

Geplaatst door

De Prunus laurocerasus Otto Luyken, ook wel bekend onder de naam laurierkers, is een wintergroene sierstruik. Door zijn compacte en dicht vertakte vorm heeft de struik een vol bladerdek. De bladeren zijn vrij klein en hebben een donkergroen tot olijfgroene kleur en een ovaal uiterlijk. De bladeren staan over het algemeen verticaal omhoog. De Prunus laurocerasus ‘otto luyken’ bloeit tussen mei en juni waarbij de struik kleine witte bloemen krijgt met een sterke, herkenbare fijne geur. In de meeste gevallen krijgt de plant op een later tijdstip in de zomer een zogenaamde nabloei. In de herfst zijn niet eetbare bessen zichtbaar. De struik heeft in een volwassen stadium een lengte van ongeveer 0,5 tot 1.00 meter en is van zichzelf breed van omvang.

Gebruik van de Prunus laurocerasus ‘otto luyken’

De Prunus laurocerasus ‘otto luyken’ is voor het openbaar groen de meest gebruikte laurierstruik. Vooral voor het vullen van grote vlakken is het een populaire struik. Maar ook als losse struik is de plant zeer geschikt. Door zijn beperkte hoogte is de struik zeer geschikt voor het aanleggen van lage heggen. De struik laat zich eenvoudig vormen tot een blokhaag. Een bijkomend voordeel is de aantrekkingskracht van de struik op vlinders en bijen.

Planten en bodemgeschiktheid

De Prunus laurocerasus ‘otto luyken’ is geschikt voor iedere grondsoort en is zowel geschikt voor een zonnige of een schaduwrijke omgeving. De struik is vrij goed bestand tegen de winter en heeft weinig problemen met zeewind of een verhoogde concentratie aan luchtvervuiling. De plant is niet dol op veel water in de bodem waarbij een ondergrond van goed waterdoorlatende humusrijke tuinaarde goed zal helpen. Per meter zijn 2 tot 3 struiken voldoende om een mooie haag te verkrijgen.

Snoeien van de Prunus laurocerasus ‘otto luyken’

De Prunus laurocerasus ‘otto luyken’ is een onderhoudsarme struik. Door de lage maximale hoogte is de struik eenvoudig te snoeien. De plant is geschikt om 1x per jaar te snoeien, maar om de vorm naar wens te behouden is het advies om de struik 2x per jaar te snoeien, bij voorkeur in de maand juni en aan het einde van september. Indien er sprake is van een verjonging snoei, om de bloei te stimuleren, dan is maart de aangewezen periode. De struik heeft van zichzelf een brede groei. Om dit te voorkomen kan de struik na het aanplanten al in de breedte worden gesnoeid. Hierdoor zal de vertakking extra worden gestimuleerd. Indien de struik te breed is geworden dan is het goed mogelijk om de uitgroei terug te snoeien. De struik zal dan wel tijdens het seizoen kaal blijven en pas het jaar erop weer vol met blad zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *